כמה שבועות אחרי הלידה, ואנחנו לרוב כבר בגעגועים אדירים לגוף, בטירוף של לרצות לחזור לעצמנו ולגוף שלנו לפני ההריון. אני שומעת ורואה הרבה סביבי נשים שחוזרות להתאמן לאחר הלידה באופן די קשוח. רוצות להסיר את המשקל העודף, את הצמיג שנשאר באזור הבטן התחתונה.
רוצות להרגיש טוב. וכמה שיותר מהר. לעיתים חוזרות לשגרת אימונים עם מאמנים שאין להם הבנה בגוף לאחר לידה וכתוצאה, במקום להטיב עם עצמן, הן רק מזיקות לעצמן עוד יותר.
אני תמיד תמיד מדגישה עם תלמידות לאחר לידה כמה זה חשוב לחזור לפעילות באופן מובנה והדרגתי ומתוך מודעות לגוף ולמצבו.
אחד הדברים שחשוב לשים אליהם לב בהריון ולאחר הלידה הוא ההפרדות הביטנית (Diastasis Recti).
מה זה בכלל הפרדות ביטנית?
הפרדות ביטנית היא מאוד תופעה נפוצה בקרב נשים בתקופת ההריון ולאחר הלידה. מדובר במצב שבו יש עלייה ברווח משני צידיו של שריר הבטן השיטחי (Rectus Abdominis), הנגרמת כתוצאה משינויים הורמונליים ומלחץ גדל על דופן הבטן כתוצאה מגדילת העובר.
למה זה חשוב בכלל?
כשיש הפרדות ביטנית המערכת המייצבת של הגוף מאוד נחלשת. זה כולל את שרירי הבטן, שרירי הגב והאגן. כתוצאה מכך, יש פחות תמיכה באיברים הפנימיים, יותר כאבי גב, עומס גדול יותר על רצפת האגן ופגיעה ביציבה הכללית שלנו.
איך ניתן למזער אותה?
מחקרים מראים שפעילות גופנית נכונה ומתאימה לפני ההריון ובמהלכו יכולים להקטין את הסיכויים להיפרדות הביטנית. לאחר הלידה, חשוב לחזור לפעילות נכונה באופן ויסייע לצמצום ההפרדות, שייטיב עם הגוף, ועם השיקום שלו אחרת רק נזיק לו.
במצב של הפרדות ביטנית, חשוב לחזק את שרירי הבטן העמוקים ואת שרירי הגב המייצבים, לטפח דפוסי נשימה טובים ולחזק כמובן את רצפת האגן.
יוגה כמובן היא דרך נהדרת לתמוך בגוף עם הפרדות ביטנית ולעזור בשיקום שהוא זקוק לו לאחר הלידה.
אם את סובלת מהפרדות ביטנית אז כפיפות בטן ופלאנקים הם רק דוגמא לתרגילים שמגבירים את הלחץ התוך ביטני ויכולים רק להזיק לגוף במקרה של הפרדות ביטנית.
מה נחשב להפרדות ביטנית?
בהריון ולאחר הלידה לרובינו תהיה עליה ברווח משני צידיו של שריר הבטן השיטחי. השאלה מה מידת הרווח. מעבר לרוחב של שתי אצבעות זה יחשב כהפרדות.
איך ניתן לזהות אם יש הפרדות?
הנה בדיקה ביתית שתוכלי לעשות כדי להבין את מצבך:
1. שיכבי על הגב עם ברכיים כפופות והניחי את כפות הרגליים על המזרון.
2. קחי שאיפה דרך האף ובהוצאת האויר הרימי את הראש ובית החזה למעלה.
3. הניחי את אצבע חמישה סנטימטרים מעל לפופיק והתחילי לטייל למטה ופנימה עם האצבע עד מתחת לפופיק.
4. סביר להניח שתרגישי רווח שמאפשר לאצבע להכנס פנימה.
5. אם את מרגישה שהרווח גדול מרוחב של אצבע, צרפי עוד אצבע.
6. אם את מרגישה שהרווח גדול משתי אצבעות אז ככל הנראה יש הפרדות ביטנית וכדאי לגשת לבדיקה מעמיקה יותר אצל פיזיותרפיזטית רצפת אגן/ מורה ליוגה לשיקום אחר לידה.
אם את אכן סובלת מהיפרדות ביטנית ומעוניינת לעזור לעצמך בתהליך הריפוי אני מאוד ממליצה לך להתנסות ביוגה תרפיה, שיטה הוליסטית הנבנית עבורך בהתאם למצבך הכולל ולצרכיך. היוגה תרפיה תסייע לך בשיקום ובהחלמה, תחזק אותך פיזית ונפשית, ותשפר את איכות החיים שלך -
אני כאן ואשמח לעזור לך.
Comments