top of page
חיפוש

איך לתמוך בעצמנו טוב יותר בעונת הסתיו

עודכן: 10 בנוב׳ 2019

החגים מאחורינו. הימים מתקצרים, הערבים קרירים יותר. סתיו באויר.

הסתיו היא התקופה האהובה עליי בשנה. בימים שחייתי בארה"ב הייתי מתמוגגת בתקופה הזו מעלי העצים שמשנים צבעם, מהשלכת המרהיבה ביופיה. הטבע חגג והיה במיטבו ואני חגגתי את השינוי והמעבר לעונה חדשה.



כאן אצלנו, הסתיו קצת שונה...

ובכל זאת, גם כאן האוירה בתקופה הזו מיוחדת ואהובה עליי במיוחד, עם כל כמה שהיא מבלבלת והפכפכה.

קמים בבוקר ואף פעם לא יודעים איך בדיוק להתלבש. רגע חם, רגע קר. יום אחד יורד גשם, ויום למחרת שוב מרגיש כאילו אנחנו באמצע הקיץ. מזג האויר מתעתע וזה משפיע על הגוף שלנו.

אז במזג האויר קשה לנו לשלוט, אבל יש כמה דברים שנוכל לעשות כדי לשמור על האיזון והבריאות שלנו בתקופה הזו ולקראת החורף.


קצת על איורוודה (איור- מה??)

לאחות התאומה של היוגה, קוראים איורוודה. איורוודה היא הרפואה ההודית העתיקה, ולפיה, על מנת לשמור על איזון, להמנע ממחלות, ולהרגיש טוב יותר פיזית ונפשית- התזונה, הפעילויות והשגרה שלנו כדאי שיהיו מותאמות למתרחש בטבע ולעונות השנה.


בבסיס האיורוודה, ישנם חמישה אלמנטים: אויר, חלל, אש, מים ואדמה. אלמנטים אילו הם אבני היסוד עליהם מונחים כל החומרים ביקום. חמשת האלמנטים יוצרים שלוש אנרגיות שנקראות דושות (Dosha).

שלושת הדושות הם:

ואטה, המורכבת מאוויר וחלל;

פיטה המורכבת מאש ומים;

קאפה המורכבת מאדמה ומים.


לכל דושה איכויות ומאפיינים משלה, ולפי האיורוודה, הן מכתיבות את כל דפוסי האנרגיה ביקום, בטבע, במזון, ובגוף האדם.


גם אצל כל אחת ואחת מאיתנו קיימות שלושת הדושות. אצל כל אחת בהרכב שונה כדושה אחת או שתיים דומיננטיות יותר. אצלי לדוגמא, הדושה הדומיננטיות הן ואטה (דושה עיקרית) ופיתה (דושה משנית).

למה זה משנה?

לפי האיורוודה, הדושות הדומיננטיות שלנו משפיעות על כל אספקט בחיינו החל מהיבטים פיזיים כמו סוג העור, השיער, מבנה הגוף, נטייה למחלות ועד היבטים מנטליים וריגשיים כמו מבנה האישיות, תכונות אופי, הטמפרנט שלנו, יציבות, ביטחון עצמי, מוטיבציה ועוד...

זאת ועוד, לידיעת הדושות הדומיננטיות שלנו יש חשיבות רבה בטיפול ובמניעת מחלות ובאיזון הגוף והנפש.


וכמו בגוף, הדושות משפיעות גם על עונות השנה.

האביב נשלט ע"י קאפה, הקיץ ע"י פיתה, והסתיו והחורף ע"י ואטה.


כשהואטה גבוהה, כמו שקורה בסתיו,  גובר הסיכוי שלנו לצאת מאיזון. 

ואטה מאופיינת באיכויות של קור, יובש, חספוס, תנועתיות מהירה, נוקשות, וחוסר יציבות.

כשהיא מתגברת בטבע זה משפיע על הגוף, ויכול לבוא לידי ביטוי בעור יבש, נשירת שיער, התקררות, וירוסים שונים, כאבי מפרקים, חוסר איזון של מערכת העיכול (גזים, נפיחויות, קשיים בעיכול), חוסר איזון של מערכת העצבים (חרדה, דאגה, חוסר שקט, שינויים במצב הרוח) וקושי בהרדמות ובשינה.

מעבר נכון אל הסתיו

כדי לשמור על האיזון והבריאות, עלינו להרגיע את הואטה, באמצעות יצירת חום, שימון, יציבות וחיזוק המערכת החיסונית. יציאה מאיזון יחד עם מערכת חיסונית חלשה היא מתכון לוירוסים, התקררויות, שפעות ומחלות למיניהן. 


מבחינת תזונה, חשוב שנזין את עצמנו עם מזונות יותר חמים, נוזליים ושמנוניים.

כשמגיע הסתיו אני בהחלט משתדלת לאכול יותר אוכל חם (בחורף במיוחד מקפידה לאכול הרבה מרקים ותבשילים) ומצמצמת בסושי, סלטים, סנדוויצ'ים ומזונות יבשים כמו קרקרים ופרכיות למיניהן.

אוכלת הרבה אבוקדו, טחינה וגהי (חמאה מזוקקת) וכשאני מבשלת (גם את המעט שאני מבשלת) מוסיפה תבלינים כמו קינמון, הל, כמון, כורכום וג'ינג'ר.

אני נמנעת משתיית משקאות קרים, שייקים ומיצים סחוטים ושותה הרבה תה במקום עם ג'ינג'ר וקינמון שעוזרים להרגיע ואטה ולשמור על חום, יציבות וקרקוע.


הסתיו היא תקופה מעולה לתעדף ולהשקיע בעיסוי העור עם שמן טוב ונעים (שמן שומשום מומלץ במיוחד) אחרי מקלחת חמה. גם אם אין זמן לעיסוי של כל הגוף, למרוח ולעסות את כפות הרגליים והידיים יכול גם לעשות לנו נהדר להרגעת הואטה, לאיזון מערכת העצבים, המערכת ההורמונלית והמערכת החיסונית.


דבר נוסף שיכול לעזור לנו להרגיש יותר איזון ויציבות בתקופה הזו הוא להקפיד על שגרה.

להשתדל לאכול ארוחות בזמנים יחסית קבועים, לעשות פעילות גופנית בזמנים קבועים, לנסות ללכת לישון כל יום פחות או יותר באותה השעה ולתעדף את השינה והמנוחה שלנו.


מבחינת פעילות גופנית ותרגול יוגה, מומלץ לאזן את התנועתיות של הואטה בפעילות לא נמרצת ודינאמית מדיי, לשהות יותר בתנוחות סטאטיות ולעבוד על חיזוק, יציבות, התקרקעות של הגוף, והשקטה של המיינד.


והנה שלוש תנוחות נהדרות לתרגל בתקופה הזו:


הלוחם הראשון (Warrior 1):

יתרונות התנוחה: תנוחה המחזקת את כל הגוף, פותחת את הלב ומשפרת את תפקוד הריאות, בונה סיבולת וכוח, משפרת את זרימת הדם ועוזרת להתניע את מערכת העיכול.

איך לתרגל:

קחי את רגל שמאל לאחור והניחי את כף הרגל השמאלית ב-45 מעלות. הדופן החיצונית של כף הרגל נטועה היטב על המזרון.

כף הרגל הימנית אנכית לקדמת המזרון. כופפי את ברך ימין כך שהברך תהיה מעל העקב ולא תעבור אותו. הרגל אחורית ישרה ומשקל הגוף שווה בין כפות הרגליים. וודאי שכפות הרגליים ברוחב האגן.

הרימי את הידיים מעבר לראש וקחי את כפות הידיים ביחד. כתפיים רגועות במורד הגב.

הישארי בתנוחה כ-5 נשימות והחליפי צד.


מתיחת צד (Side Stretch):

יתרונות התנוחה: תנוחה המאפשרת חיבור טוב אל הקרקע כששתי כפות הרגליים נטועות היטב, פותחת את צידי הגוף, מאפשרת לנשימה להיות עמוקה יותר, מאפשרת רגיעה של מערכת העצבים ובו זמנית יוצרת חום פנימי ואנרגיה מחממת.

איך לתרגל:

עמדי בעמידה יציבה וזקופה עם שתי כפות הרגליים יחד או ברוחב האגן. הרימי את הזרועות מעבר לראש ואחזי את שורש כף יד שמאל עם יד ימין (כמו בתמונה). התארכי בשאיפה עוד מעלה ליצור אורך בצידי הגוף ובנשיפה קחי את הזרועות ימינה למתיחה ופתיחה של הצד השמאלי. וודאי שהכתפיים רחוקות מהאזניים כדי לא ליצור מתח מיותר באזור השכמות והצוואר.

הישארי בתנוחה ל-5 נשימות והחליפי צד. הפעם יד ימין אוחזת את יד שמאל.


תנוחת העץ (Tree Pose):


יתרונות התנוחה: כדי למצוא שיווי משקל בתנוחה הזו נדרש ריכוז ומיקוד שתורמים להרגעה ולאיזון של הוואטה, לתחושת קרקוע ויציבות.

איך לתרגל:

עמדי בעמידה זקופה ויציבה עם שתי כפות רגליים ברוחב האגן. הרימי את כף רגל ימין והניחי אותה בפנים הירך השמאלית. הברך הימנית נפתחת הצידה, שתי עצמות המושב באותו הגובה. הניחי את כפות הידיים במרכז הלב. הרפי את הכתפיים, את שרירי הלסת. מצאי את נקודת הדרישטי שלך, הנקודה בה תמקדי את תשומת הלב שלך ונשמי נשימות רגועות וטבעיות.

הישארי בתנוחה ל-10 נשימות והחליפי צד.



לסיכום, מאחלת לכולנו סתיו מקסים, מלא באיזון, יציבות ומערכת חיסונית חזקה!


באהבה,

שני




75 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page