איך למצוא איזון ויציבות בסתיו
- Shani Bar-Or
- 11 בנוב׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות

ימים של חוסר וודאות וחוסר יציבות. ואליהם, מצטרף המעבר לעונת הסתיו.
אני מתה על הסתיו. זו באמת העונה האהובה עליי בשנה עם כל כמה שהיא מבלבלת והפכפכה.
קמים בבוקר ואף פעם לא יודעים איך בדיוק להתלבש. רגע חם, רגע קר. יום אחד יורד גשם, ויום למחרת שוב מרגיש כאילו אנחנו באמצע הקיץ.
מזג האויר מתעתע וזה משפיע על הגוף שלנו ויכול להוציא אותנו מאיזון.
וזה יכול לבוא לידי ביטוי ביציאה מאיזון של המערכת החיסונות (התקררויות, וירוסים שונים, שפעות, כאבים שונים בגוף), ו/או של מערכת העצבים (חרדה, דאגה, חוסר שקט, שינויים במצב הרוח), ו/או של מערכת העיכול (גזים, נפיחויות, כאבי בטן, קשיים בעיכול), ועד לחוסר אנרגיה כללי, עייפות מוגברת, עור יבש, נשירת שיער ועוד.
אז במזג האויר קשה לנו לשלוט, אבל יש ארבעה דברים שאני מקפידה לעשות בתקופה הזו כדי לשמו על האיזון הפיזי והחוסן הנפשי.
1. סדר יום
אל מול כל ההפכפכות והשינויים במזג האויר, חשוב לייצר ולדבוק בשגרה.
אז איך שמזג האויר משתנה, אני משתדלת לאכול ארוחות בזמנים יחסית קבועים, לעשות פעילות גופנית בזמנים קבועים, וגם מנסה ללכת לישון כל יום פחות או יותר באותה השעה. כמו שמקפידים לייצר שגרה וסדר יום עם תינוקות ופעוטות, ככה גם עם עצמינו.
2. שינה
כשהימים קצרים ואנחנו חשופות לפחות אור יום, הגוף מפריש יותר מלטונין, הורמון המשרה שינה. וטוב לנו לישון יותר בסתיו חורף גם לחזק את המערכת החיסונית, לאזן את המערכת ההורמונלית, לווסת את המטבוליזם, לשפר את תפקוד המוח, ולאפשר לגוף שיקום וריפוי מדלקות, כאבים כרוניים ומחלות.
המחקרים מראים שאנחנו זקוקות בממוצע ל-7-8 שעות שינה בלילה ויש שיגידו אפילו 9 שעות.
לפי האיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית, השינה הכי טובה ואיכותית היא אם פועלים לפי השעון הפנימי שמתואם עם העולם שבחוץ והולכים לישון לפני 22:00 וקמים לפני 06:00.
3. תזונה
כשמגיע הסתיו אני אוכלת יותר מזון חם, נוזלי ושמנוני (בחורף במיוחד מקפידה לאכול הרבה מרקים ותבשילים), ומצמצמת במזונות קרים כמו סושי, סלטים, סנדוויצ'ים ומזונות יבשים כמו קרקרים ופרכיות למיניהן. אני אוכלת הרבה אבוקדו, טחינה וגהי (חמאה מזוקקת) וכשאני מבשלת (גם את המעט שאני מבשלת) מוסיפה תבלינים כמו קינמון, הל, כמון, כורכום וג'ינג'ר.
אני נמנעת משתיית משקאות קרים, שייקים ומיצים סחוטים ושותה הרבה תה וחליטות עם ג'ינג'ר וקינמון שעוזרים לשמור על חום פנימי ולתת תחושה של יציבות וקרקוע.
4. ישיבה שקטה
הישיבה השקטה שאני מתרגלת בתקופה הזו היא ישיבה ללא התרכזות מסוימת במנטרה או בנשימה. מדיטציה מסוג YIN הישיבה הזו טובה כדי לעודד BEING ופחות DOING, מאפשרת לנו רגיעה והשקטה של המיינד, ובכך תורמת לאיזון הנפשי והכללי שלנו.
איך לתרגל אותה?
שבי בישיבה נוחה, בגב ארוך וזקוף ועיצמי עיניים.
תני לכתפיים להיות רגועות, לסנטר להיות מקביל לרצפה, ולקודקוד הראש לצמוח עוד לכיוןן התקרה.
קחי כמה נשימות רגועות דרך האף. תני לשאיפות ולנשיפות להיות טבעיות וללא מאמץ. וככה הישארי. תני לכל התחושות והמחשבות לצוף למעלה. ונסי להתבונן בהן כאילו הן לא שלך. כמו שאת צופה בסרט. ללא ביקורת, ללא דיעה, ללא שיפוטיות.כל מחשבה שעולה מבורכת. תני לה להיות עד שתתפוגג ותגיע מחשבה או תחושה חדשה. אחרי חמש דקות לאט פיקחי את העיניים והבחיני האם יש איזשהו שינוי באיך שאת מרגישה. לרוב אחרי כמה דקות בישיבה שקטה כזו, אני מרגישה הרבה יותר נינוחה ושקטה.
5. יוגה
אני אוהבת לאזן את התנועתיות וההפכפכות של הסתיו עם תרגול שמתמקד בחיזוק, ייצוב וקרקע של הגוף, והשקטה של המיינד. בתקופה הזו אני מאמינה שתרגול יכול מאוד להיטיב איתנו הוא תרגול שאינו נמרץ ודינאמי מדיי, אלא מכיל שהיות ארוכות יותר בתנוחות.
תנוחה אהובה במיוחד לתרגל בסתיו היא תנוחת העץ (VRKSASANA) שתורמת לתחושת קרקוע ויציבות של הגוף והמיינד.
איך לתרגל אותה?
1. עמדי בעמידה זקופה ויציבה עם שתי כפות רגליים ברוחב האגן. הרימי את כף רגל ימין והניחי אותה בפנים הירך השמאלית, כשהברך הימנית נפתחת הצידה, ושתי עצמות המושב באותו הגובה.
2. הניחי את כפות הידיים במרכז הלב. הרפי את הכתפיים, את שרירי הלסת. מצאי את נקודת הדרישטי שלך, הנקודה בה תמקדי את תשומת הלב שלך ונשמי נשימות רגועות וטבעיות.
3. כשאת מרגישה יציבה מספיק, קחי את הידיים מעבר לראש לעץ רחב.
4. הישארי בתנוחה ל-10 נשימות ואז החליפי צד.
מאחלת לנו סתיו מהמם מלא ביציבות, שלווה ובריאות!
באהבה,
שני
Comments